Vyladěné trávení, předpoklad zdraví

vyladěné trávení

Považujete vyladěné trávení za nedosažitelný sen? Dobře fungující trávení nevykazuje zažívací potíže, nadýmání nebo pocit těžkosti po jídle. Spěch, dlouhodobý stres a konzumace nezdravého jídla je příčinou narůstajícího výskytu problémů se zažíváním. Ájurvéda nabízí účinné řešení v podobě pradávné techniky zvané agni dípana.

Co znamená slovní spojení agni dípana a jak může podpořit váš trávicí oheň odhaluji v tomto článku. Dále vás seznámím se základními principy metody a nabídnu vám několik osvědčených přípravků agni dípana pro zlepšení trávení.

Jak použít agni dípana pro vyladěné trávení?

V ájurvédě je agni považováno za klíčový faktor ovlivňující naše zdraví. Termín agni se překládá jako “trávicí oheň”. V tomto významu je agni zodpovědný za zpracování potravy, absorbci živin a eliminaci odpadních látek. Silné a vyvážené agni je předpokladem dobrého zdraví, zatímco oslabené agni vede k hromadění toxinů (ámy) a různým zdravotním potížím.(1)

Podle ájurvédského textu Čaraka Samhita jsou známky rovnovážného agni:

  • Dobrá chuť k jídlu
  • Pravidelná stolice
  • Čistý jazyk a jasné smysly
  • Pocit lehkosti a energie po jídle

Naopak oslabené agni se může projevovat následovně:

  • Nechutenství nebo tendence k přejídání
  • Nadýmání, plynatost, průjem nebo zácpa
  • Pocit těžkosti a únavy po jídle
  • Povlak na jazyku, nejasné myšlení

Jak dosáhnout vyladěného trávení pomocí agni dípana

Agni dípana v překladu znamená “to, co rozněcuje trávicí oheň”. Jde o soubor preparátu a praktik, které pomáhají posílit a harmonizovat agni, a tím zlepšit trávení a celkové zdraví. Mezi základní principy agni dípana patří:

1. Správná kombinace potravin

Ájurvéda klade velký důraz na správné kombinování potravin pro optimální trávení. Některé kombinace jsou považovány za neslučitelné a mohou oslabit agni, například:

  • Některé ájurvédské školy považují kombinaci bílkovin a sacharidů (např. maso s brambory) za obtížně stravitelnou.
  • Kombinace mléčných výrobků s kyselým ovocem je obecně považována za nevhodnou kombinaci a potenciálně narušující trávení podobně jako
  • potenciálně škodlivá kombinace medu a ghí v rovnocenném množství

Naopak vhodné kombinace potravin agni podporují, například:

  • Luštěniny s rýží jsou v ájurvédě považovány za vyváženou a snadněji stravitelnou kombinaci.
  • Zelenina s obilovinami je obecně považována za prospěšnou pro trávení.
  • Ovoce konzumované samostatně

2. Koření pro vyladěné trávení a silnější agni

Ájurvédská medicína využívá kromě bylinek rovněž rozmanitá koření pro jejich unikatní schopnost podporovat trávicí oheň a působit jako agni dípana. Mezi vysoce ceněné patří například:

  • Zázvor – zahřívá, zlepšuje trávení a absorbci živin
  • Kurkuma – má protizánětlivé účinky a může podporovat funkci jater
  • Černý pepř – může zlepšovat vstřebávání některých živin a podporovat trávení
  • Fenykl – zmírňuje nadýmání, což potvrzují některé studie, a křeče
  • Kardamom – odstraňuje plynatost a osvěžuje dech (1,4)

Jmenovaná koření lze užívat v samostatně nebo v kombinacích, syrové či v prášku, ve formě odvaru, studeného a horkého výluhu nebo čaje, přidávají se do jídla nebo se užívají jako doplněk stravy před nebo po jídle.

3. Vyladěné trávení harmonizací s rytmy přírody

Pro udržení silného agni je podle ájurvédy důležité jíst v souladu s naším přirozeným trávicím rytmem. To znamená:

  • Jíst, když máme skutečný hlad, ne při netrávení, zácpě nebo z chuti.
  • Největší jídlo dne konzumovat v poledne, kdy je agni nejsilnější.
  • Večeřet lehce a s dostatečným předstihem před spaním, ájurvéda často doporučuje lehká jídla jako polévky.
  • Mezi jednotlivými jídly je vhodné dodržovat 3 – 6 hodinovou pauzu pro úplné vytrávení předchozího pokrmu.

Jako váta typ mám od přírody slabší trávení a menší kapacitu žaludku, proto jím častěji menší porce. Dopoledne nikdy nevynechám svačinu, odpoledne občas ano, záleží na tom, jak aktivní je můj den a jak jsem se stravovala předcházející den.

Vypozorovala jsem, že když jím, pouze z opravdového hladu, a konzumuji největší jídlo dne kolem poledne, trávení mi funguje daleko lépe. Netrápí mě příliš těžkost po jídle a nadýmání ani plynatost. Chcete-li podpořit své zažívání přirozenou cestou, můžete na několik dnů vyzkoušet jíst v souladu s jedním jmenovaným doporučením.

4. Vědomé jedení – vyladěné trávení

Podmínkou dobrého trávení je konzumace jídla na klidném, tichém místě s plnou pozorností zaměřenou na jídlo. Ájurvéda dále doporučuje:

  • Před jídlem se na chvíli ztišit a zklidnit
  • Jíst vsedě, v příjemném a klidném prostředí
  • Jídlo dobře rozžvýkat a nejíst příliš rychle
  • Po jídle si dopřát 5 – 10 minut odpočinku (6)

Zkuste si během jídla všímat chutí, vůní a struktury pokrmů. Jedení se tak stane téměř meditativním zážitkem a vaše agni by mohlo být spokojenější.

Receptář agni dípana

Vasant Lad

Vasant Lad, zakladatel The Ayurvedic Institute v Novém Mexiku a autor knihy “The complete book of ayurvedic home remedies” doporučuje jako základní taktiku prevence netrávení posilování agni. Čerstvý zázvor je v ájurvédě lékem první volby a Vasant Lad nabízí dvě alternativy, jak zázvor před jídlem užívat. Doporučuje několik minut před jídlem rozžvýkat tenký plátek zázvoru s několika zrníčky soli volitelně zakápnutý citrónovou šťávou. (1)

Amadea Morningstar

Amadea Morningstar je populizátorka ájurvédy, učitelka se zaměřením na výživové poradenství. Morningstar napsala několik knih o ájurvédě a výživě, včetně průvodce správným stravováním a zdravím pro jednotlivé konstituce s názvem „Ájurvédská kuchařka“. Jako vhodný první krok pro obnovu rovnovážného agni Mornigstar navrhuje:

  • jezení menších porcí jednodušších jídel,
  • vyhýbat se nevhodným kombinacím ingrediencí, z nichž některé jsem zmínila výše,
  • popíjení vody s čerstvou citrónovou nebo limetkovou šťávou,
  • užívání slabého zázvorového čaje, který kromě stimulace agni snižuje též plynatost
  • užívání starobylé směsi mletého římského kmínu, koriandru a fenyklu,
  • pod vedením ájurvédského odborníka, který zohlední vaši individuální konstituci, aktuální zdravotní stav a další faktory, mohou být vynikajícími nástroji triphala, amalaki, bibitaki, haritaki a pippali. Nedoporučuje se užívat tyto preparáty bez odborného dohledu, neboť nesprávné dávkování a nebo užívání by mohlo v některých případech vést k prohloubení nerovnováhy. (2)

Myra Lewin

Myra Lewin, zakladatelka ájurvédského centra na Havaji, nabízí jako signature produkt Agni terapii. Agni terapie podle Myry Lewin je unikátní 4týdenní skupinový program, který se zaměřuje na přirozené léčení zažívacích potíží. Vychází z principů ájurvédy, která obecně klade důraz na odstranění příčiny problémů, nikoli pouhou eliminaci příznaků. Cílem programu je naučit účastníky naslouchat tělu, vyživovat ho kvalitní stravou, harmonizovat mysl a žít v přirozeněji.

Součástí celostní péče o trávení je i podpora zdravé střevní mikroflóry. Střevní flóra podporuje trávení tím, že rozkládá potravu na snadno vstřebatelné živiny a zbavuje tělo nestráveného materiálu. Se zdravou mikrobiotou se mohou příznaky jako nadýmání, plynatost a zácpa významně snížit. Výsledkem může být lepší imunita a celková vitalita.

Proto Myra Lewin doporučuje pravidelnou konzumaci podmáslí, v sanskrtu označované termínem takra, které může podporovat přátelské bakterie ve střevech. Ve srovnání s jogurtem je takra méně kyselá a neirituje snadno pittu (ačkoli v létě nebo při vysoké pittě je dobré omezit konzumaci takry na jednou až dvakrát týdně). Pro silnější efekt se takra připravuje z doma vyrobeného podmáslí s kořením podle následujícího receptu:

Na ghí orestujte 1/8 čajové lžičky koření (možnosti: čerstvý nasekaný zázvor, černý pepř, kurkuma, hořčičné semínko, celé fenyklové semínko nebo v prášku, mletý kardamom, kumín). Po rozvonění ztlumte teplotu a přidejte vodu. Po mírném prohřátí odstavte a rozšlehejte ve stejném poměru s podmáslím.

Závěrem

Všechny tyto osobnosti zdůrazňují důležitost agni dípana pro dosažení vyladěného trávení a pevného zdraví. Ať už se rozhodnete vyzkoušet zázvorový čaj podle Vasanta Lada, jógu a meditaci v duchu Mayi Tiwari nebo se necháte inspirovat celostním přístupem Miry Lewin, pamatujte, že i malé změny mohou přinést výsledky. Naslouchejte svému tělu, dopřejte mu kvalitní stravu a život ochraňující rituály!


Otázky čtenářů (FAQ)

Pokud vás toto téma zaujalo, pokračujte sekcí FAQ, která vás možná donutí zamyslet se nad stavem svého trávení. Připravte se na šokující pravdu – odvážní zjistí, zda se drží pravé cesty, nebo vás čeká hromada práce!

1. Jak se projevuje oslabené agni?
Mezi časté příznaky oslabeného agni patří nechutenství, plynatost, nadýmání, nepravidelná stolice, pocit těžkosti po jídle, povlak na jazyku. Pokud pozorujete některé z těchto příznaků, je vhodné zaměřit se na posílení agni.

2. Jaké přípravky patří do skupiny agni dípana?
Trikatu jako tradiční ájurvédský přípravek sestává ze tří štiplavých koření: černý pepř (Piper nigrum), dlouhý pepř (Piper longum) a zázvor (Zingiber officinale). Trikatu je považováno za silný stimulat pomalého trávicího ohně. Hingvašták obsahuje jako hlavní přísadu asafoetidu (Ferula assafoetida) a kromě stimulace chuti k jídlu působí preventivně proti plynatosti. Polybylinný přípravek avipatikár se skládá z několika mirobalánů, zázvoru (Zingiber officinale) a soli. Používá se k léčbě refluxu a zácpy. Tyto přípravky v kombinaci s úpravami životního stylu mohou účinně stimulovat agni a podporovat trávicí trakt.

3. Jak často mohu užívat přípravky agni dípana?
Prostředky jako je zázvor, kurkuma nebo fenykl lze užívat před jídlem nebo přidávat do jídla denně v přiměřeném množství. Pokud chcete užívat preparáty povzbuzující trávení dlouhodobě, je vhodné poradit se s odborníkem na ájurvédu ohledně dávkování a vhodné kombinace pro vaši situaci.

4. Je agni dípana vhodná pro všechny bez rozdílu?
Obecné zásady agni dípana prospívají většině lidí. Některé bylinky a praktiky ale nemusí vyhovovat každému. Například lidé s konstitucí pitta (ohnivější osoby) by měli být opatrní se zahřívacími ingrediencemi. Vždy zdůrazňuji nutnost přizpůsobit obecná doporučení konstituci a zdravotnímu stavu.

5. Mohu kombinovat agni dípana s jinými přípravky podporující trávení?
Agni dípana je kompatibilní s mnoha přístupy k trávení. Ájurvédské principy se s moderními poznatky o výživě a trávení v zásadě nerozcházejí. V případě vážných trávicích obtíží vždy situaci konzultujte s lékařem nebo odborníkem na ájurvédu.


Zdroje:

  1. Lad, V. 2007. The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies. e. Piatkus Books, GB, s. 178, ISBN 978-0-7499-2765-3.
  2. Morningstar, A.; Desai, U. 2018. Ájurvédská kuchařka, ed. Maitrea, Praha, s. 51-52, ISBN 978-80-7500-295-2.