Jak začít s ájurvédou?

Jak začít s ájurvédou

Jak začít s ájurvédou? Jak zvládnout základy ájurvédy snadno a rychle? Tyto otázky ve vás možná zní. Zaslechli jste již termín ájurvéda, ale nejste si jistí, co přesně znamená? Přemýšlíte, zda nejde o další módní trend, který časem ztratí na přitažlivosti? Nebo hluboce v sobě cítíte, že se za termínem ajurvéda skrývá něco podstatného. Ve skutečnosti ájurvéda není žhavou novinkou. Tisíce let pomáhá lidem žít v souladu se sebou a okolním světem. Ájurvéda nabízí jak jednoduché, srozumitelné principy pro každodenní život, tak i hluboké, komplexní učení pro ty, kdo chtějí proniknout do její podstaty. Mnoho ájurvédských principů je nadčasových, ale systém se také vyvíjí a přizpůsobuje moderním potřebám, životnímu stylu a novým vědeckým poznatkům. Zatímco některé ájurvédské praktiky jsou jednoduché a dostupné pro každého, komplexní ájurvédská léčba může vyžadovat více času a zdrojů. Každý si však může najít způsob, jak ájurvédské principy začlenit do svého života.

Jaká je pro vás představa dokonalého porozumění sami sobě, vlastnímu tělu, jeho potřebám a slabostem? Pokud byste věděli, jaké jídlo vám dodá energii a které potraviny vás utlumí, jak jinak byste se stravovali? Jak jinak by se vám žilo se schopností projít klidně stresovou situaci? Potřebovali byste lékaře, kdybyste se uměli vypořádat účinně a rychle s nespavostí?

Odpovědi na tyto otázky jsou pouhé střípky vědění ájurvédy. Ájurvéda není všemocný zázrakotvůrce, ale může být označena za užitečného průvodce na cestě ke zdravějšímu a vyrovnanějšímu životu. A jak si tohoto vědomého průvodce v nitru instalovat a aktivovat? O tom je tento článek. Tento článek přináší praktické rady, jak začít s ájurvédou ve všedním životě, včetně jednoduchých každodenních praktik. Je však důležité poznamenat, že ájurvéda je komplexní systém a jeho plné začlenění do života může vyžadovat více času a úsilí. Tradiční texty jako Charaka Samhita zdůrazňují, že ájurvéda je celoživotní cesta.

Jste zvědaví? Vykročme společně!

Počáteční ájurvédské výzvy

A jdeme na to! Připravte se na fascinující exkurzi do světa ájurvédy!

Poznejte svoji konstituci

Prvním krokem, jak začít s ájurvédou, je zjistit svou individuální konstituci neboli prakrti. Prakrti je vrozená kombinace dóš, která určuje naše fyzické a psychické vlastnosti. Existují online dotazníky nebo můžete navštívit ájurvédského lékaře, který vám pomůže určit vaši konstituci. Poznání vlastní prakrti vám pomůže pochopit, jaké potraviny, životní styl a praktiky jsou obecně považovány vaši dóša prakrti za nejvhodnější.

Ájurvédský terapeut vytváří léčebný plán pro každého klienta se stejnou péčí a s ohledem na schopnosti jako trenér připravuje rozpis tréninku pro běžce, kterého připravuje na závod. Obecná doporučení ájurvédy mohou být přirovnání k volně přístupným běžeckým tratím. Můžete trénovat sami, ale osobní terén doporučí s ohledem na vaše schopnosti a potřeby důležité detaily jako je specifická rychlost běhu nebo přesná délka tréninku. Proto, stejně jako byste konzultovali před důležitým závodem svůj tréninkový plán s běžeckým koučem, poraďte se s kvalifikovaným ájurvédským terapeutem o “běhu” do cíle zdraví. Terapeut vám pomůže nastavit ideální “trasu a tempo” pro vaši jedinečnou situaci, aktuální kondici a cíle.

Upravte svůj jídelníček

Přestože je ájurvéda komplexní systém medicíny, veřejností často bývá považována za variantu zdravého výživového směru, který se od ostatních odlišuje unikátním konceptem dóš. Proto mnoho ájurvédských nováčků začíná zaměřením se na jídelníček a postupně pronikají do dalších oblastí ájurvédy.

Přestože ájurvéda klade důraz na stravu, na zdraví má vliv mnoho dalších faktorů často i podstatně silnější. Každému aspektu života věnuje ájurvéda pozornost. Zaměřit se pouze na potraviny a nedávat žádnou nebo minimální pozornost tomu, jak se po jídle cítím, jak vnímám svůj hlad (záměrně zůstávám v kategorii stravy), nás odvádí od skutečné podstaty ájurvédy. Ájurvéda je pro mě systémem podporujícím poznávání já. Pocity jsou směrovky, které vedou. Cítím se po obědě unavená? Večeři odlehčím.

Používejte koření

Koření k dochucení pokrmů a koření proti ochoření to je také ájurvéda. Některá běžná koření používaná v ájurvédě jsou kurkuma, zázvor, kardamom, skořice a fenykl. Tato koření můžete přidávat do jídla nebo si z nich připravovat čaje. Nezapomínejte, že vše, co vstoupí do těla, musí být správně stráveno. Což klade nároky na trávicí oheň (agni). Silný agni je nezbytný pro plné využití potravy, koření i léčivých látek.

Zaveďte pravidelné rituály

Rutina je definována jako běžná lidská činnost plně zažitá a zvládnutá. Rutina má, ale v kontextu ájurvédy rutina (dinacharya) specifičtější význam, je souborem denních (tedy pravidelných) praktik a činností, které jsou v souladu s přirozenými cykly a podporují zdraví a rovnováhu.

Praktikujte jógu a meditaci

Jóga a meditace jsou často vnímány jako nedílná součást ájurvédského životního stylu. Ájurvéda však nepředepisuje, že cvičení musí probíhat pouze formou jógy nebo že meditovat lze jen v lotosovém sedu. Místo toho nás učí naslouchat svému tělu, mysli a duši.

Jde o to, abyste našli své vlastní “tempo”, které rezonuje s vaší konstitucí a aktuálním stavem.

Možná zjistíte, že vašemu tělu prospívá dynamický pohyb, jako je tanec nebo běh. Jindy zase zavnímáte, že potřebujete jemné protažení a dechová cvičení. Někdy může být vaší “jógou” procházka v přírodě, jindy práce na zahradě.

Meditace v ájurvédském pojetí může být jakákoli činnost, při které jste plně přítomní. Může to být pozorování dechu při chůzi, soustředěné krájení zeleniny nebo vědomé pití čaje.

Pamatujte, že stejně jako se mění roční období, mění se i vaše potřeby. V zimě možná budete inklinovat k rychlejším, zahřívacím cvičením, zatímco v létě vás může lákat osvěžující plavání. Naslouchejte svému tělu a nebojte se experimentovat.

Olejujte se (abhjangu)

Termín abhyanga v českém překladu znamená olejová (sebe)masáž. Je odvozen od sanskrtského slova sneha, které má více významů, včetně láska, náklonnost a také olejnatost. Ačkoli se v ájurvédské praxi abhyanga primárně vztahuje k olejové masáži, nese v sobě i hlubší význam aktu sebelásky a péče, což odráží komplexnost tohoto pojmu. Stejně jako při poznávání vlastní konstituce nebo experimentování s kořením v kuchyni, i olejování je o naslouchání potřebám svého těla a vytunění obecných postupů, které budou vyhovovat vám. Můžete začít například:

  • Krátkou ranní masáží obličeje a uší pro podporu smyslů
  • Masáží chodidel před spaním pro zklidnění
  • Celotělovou masáží jednou týdně jako formu sebepéče

A nezapomeňte – stejně jako se mění roční období, mění se i potřeby těla. Naslouchejte pozorně, buďte otevření a nebojte se pozměňovat osvědčené zvyklosti aktuálním pocitům.

Naučte se zvládat stres

V ájurvédském pojetí je stres signálem nerovnováhy. Nemám na mysli pouze reakci těla na vnější okolnosti, ale spíše odraz celkového stavu organismu. Jsme-li v rovnováze, dokážeme lépe čelit výzvám okolního světa. Naopak, když jsme v nerovnováze, i běžné situace mohou vyvolat stresovou reakci.

Předpokladem zvládání stresu je tedy udržování vnitřní rovnováhy a poznání, jak na různé situace reagujeme. Prospěšné doplňující informace:

  1. Reakce jednotlivých dóš lze zobecnit následovně: váta typy mohou ve stresových situacích pociťovat úzkost a neklid, pitta typy mohou mít tendenci k podrážděnosti nebo agresi a kapha osoby mívají tendenci k letargii a depresi. Zvědomění vlastních reakcí je prvním krokem k jejich změně.
  2. Pravidelný denní režim, vyvážená strava a přiměřená fyzická aktivita jsou předpokladem zdraví stejně tak i základním preventivním opatřením proti stresu, protože tyto návyky pomáhají udržovat dóši v rovnováze.
  3. Sebepoznání pomáhá rozpoznávat rychleji i jemné signály nerovnováhy, které se mohou projevovat jako změny chuti k jídlu, kvalitě spánku nebo náladě. Čím rychleji implementujete nápravné opatření, tím snádněji obnovíte rovnováhu.
  4. Experimentujte s uklidňujícím kořením. Mezi koření s efektem na mysl patří kardamom nebo vanilka.
Vědomý přechod mezi sezónami

Ájurvéda již tisíce let učí jak o sebe pečovat v čase mezi sezónami. Moderní vědecké studie potvrzují pradávné vědění ájurvédy například studie “Seasonality and autoimmune diseases: the contribution of the four seasons to the mosaic of autoimmunity” (Watad et al., 2017) odhaluje fascinující souvislosti mezi vnějšími a vnitřními ději.

Klíčová zjištění:

  1. Ájurvédský koncept dincharya (denní rutina) koresponduje s vědeckými poznatky o cirkadiánních rytmech.
  2. Ájurvéda již před tisíci lety uznávala vliv změny ročních období na lidské zdraví a fyziologické procesy, což moderní věda potvrzuje výzkumem vlivu sezónních změn na biologické rytmy.
  3. Synchronizace našeho životního stylu se sezónními změnami může významně zlepšit naše zdraví.

Co to znamená v kontextu ájurvédy? Vysvětlím na přechodu mezi pitta (létem) a váta sezónou (podzim) a vhodnými úpravami stravování a životního stylu.

  1. Přizpůsobte stravování: Na podzim volte tepelně upravená, výživnější jídla. Zařaďte více kořenové zeleniny, dýně a zahřívající koření jako je zázvor nebo skořice. Tyto potraviny pomohou vyvážit chladnou a suchou povahu váty.
  2. Upravte denní rutinu: S kratšími dny upravte i svůj denní režim. Dopřejte si více spánku a snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou dobu. Pravidelnost pomáhá stabilizovat naše vnitřní hodiny.
  3. Praktikujte uklidňující cvičení: Na podzim se zaměřte na jemné, uklidňující formy pohybu jako je jóga nebo tai-chi. Pravidelný pohyb pomůže stabilizovat náladu i metabolismus.
  4. Používejte uklidňující oleje: Pravidelná olejová masáž (abhyanga) s teplým sezamovým olejem může pomoci vyvážit suchou povahu váty a uklidnit nervový systém.
  5. Meditujte: Podzim je ideální čas pro prohloubení meditační praxe. Pomůže vám to zůstat uzemněný a vyrovnaný v době, kdy se příroda připravuje na zimní odpočinek.

Pamatujte, že každé tělo je jedinečné. To, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Experimentujte a najděte, co funguje nejlépe pro vás. Buďte k sobě laskaví a dopřejte si čas na adaptaci.

Vzdělávejte se a hledejte podporu

Ájurvéda je rozsáhlý a komplexní systém, a proto je důležité se samostatně vzdělávat a zároveň hledat podporu. Čtěte knihy o ájurvédě, navštěvujte workshopy a semináře, sledujte online kurzy. Najděte si kvalifikovaného ájurvédského lékaře nebo terapeuta, který vám pomůže na vaší cestě ke zdraví a rovnováze. Buďte trpěliví a laskaví k sobě, změny životního stylu vyžadují čas a úsilí.

Výzvy a překážky na cestě ájurvédy

Kulturní rozdíly: Ájurvéda vznikla v jiném kulturním kontextu. Některé koncepty ájurvédy mohou být pro osoby bez předchozí zkušenosti s východními filozofiemi obtížněji pochopitelné. Ájurvédské řešení: Zaměřte se nejprve na praktické aspekty, jako je stravování a denní rutina. Hlubší filozofii nechte postupně proniknout do vašeho života.

Časová náročnost: Pravidelné rituály a příprava čerstvého jídla vyžadují čas, což může být výzvou pro některé lidi v současném rychlém životním stylu. Ájurvédské řešení: Začněte s malými, snadno implementovatelnými změnami.

Dostupnost produktů: Některé ájurvédské byliny a přípravky mohou být v ČR těžko dostupné nebo drahé. Ájurvédské řešení: Některé české byliny mohou mít podobné účinky jako určité tradiční ájurvédské byliny, ale je vhodnější konzultovat jejich použití s odborníkem.

Vědecký skepticismus: Některé ájurvédské praktiky zatím nemají silnou vědeckou podporu. Ájurvédské řešení: Soustřeďte se na aspekty ájurvédy, které jsou potvrzené moderními vědeckými přístupy.

Riziko přehnané sebediagnostiky: Nadměrné zaměření se na “nerovnováhu” může vést k úzkosti. Ájurvédské řešení: Změňte perspektivu – rovnováha ač proměnlivý stav se projevuje pocitem pohody a vitality.

Pamatujte: Ájurvéda je cesta, nikoli konečný cíl.

Ájurvéda v českém kontextu

Ájurvéda celosvětově i v ČR získává na oblibě, zejména v oblasti výživy a životního stylu.

  1. Mezi nejznámější české ájurvédské odborníky patří:
    • MUDr. Martina Ziska – ájurvédská lékařka a autorka unikátních knih o ájurvédě
    • MUDr. David Frej – lékař, který se věnuje ájurvédské medicíně, detoxikaci, regeneraci organizmu a výživě; autor knih o ájurvédě
  2. Ájurvédská centra:
  3. Vzdělávání:

Dvoutýdenní plán pro ájurvédské nováčky

Týden 1: Pozorování a základy

  1. Po-St: Sledujte svůj současný denní režim. Zapisujte si jídelníček, rytmus spánku, pocity.
  2. Čt: Pro přesnější určení dóša prakrti je nejlepší absolvovat konzultaci u ájurvédského lékaře nebo terapeuta. Online dotazníky mohou poskytnout základní představu.
  3. : Celý den popíjejte čaj K2F (kmínu, koriandru a fenyklu).
  4. So-Ne: Experimentujte s jednoduchým ájurvédským receptem.

Týden 2: Implementace změn

  1. Po-Út: Uléhejte ke spánku a vstávejte po obad dny ve stejný čas.
  2. St-Čt: Přidejte krátkou ranní meditaci.
  3. : Vyzkoušejte abhyangu (olejovou masáž) před spaním.
  4. So-Ne: Reflektujte změny. Co fungovalo? Co bylo náročné?

Postupujte dál na cestě drobnými krůčky. Věnujte čas upevňování těch ájurvédských doporučení, které vás oslovují, spíše než hledání a testování dalších možností. Protože ájurvéda je o soustavném obnovování vlastní rovnováhy, ne o dokonalém následování veškerých přikázání. Buďte k sobě laskaví a užívejte si cestu sebepoznávání!

Tréninkový plán ájurvédy: Nastavte si vlastní tempo života

Tak! Několik posledních slov závěrem zamyšlení se nad potřebami ájurvédských nováčků. Co právě pro vás, milí benjamínci, považuji za nejdůležitější? Nepovažujte ájurvédu za příliš složitou a pro vaše podmínky nepraktickou. Nabízí obecné techniky, jak žít, co jíst, kterak provádět vnitřní práci a jak neustále proměňujícím se podmínkám přizpůsobovat to, co ovlivnit můžeme. Nevzdávejte se toho, co máte pod přímou kontrolou.

Ájurvéda je nástroj, který vám může pomoci cítit se dobře ve vlastním těle a možná získat osvobozující nadhled.

Nemusíte hned měnit celý svůj život. Stačí zkusit jednu dvě věci, které vás zaujaly. Možná to bude ranní hrnek teplé vody. Nebo chvilka tichého rozjímání před spaním. Cokoliv, co vám dává smysl. Dobrý pocit ze sebe a ze životních voleb to je cesta ke zdraví a k rovnováze.

A o tom to celé je. O tom malém, nenápadném pocitu, že věci jsou tak, jak mají být.


Otázky čtenářů (FAQ)

Pokud vás cesta ájurvédy zaujala a toužíte prohloubit své znalosti, následující sekce FAQ vám pomůže lépe porozumět tomuto starobylému systému moudrosti. Možná v této sekci najdete odpovědi na otázky, které jste již položili!

1. Jak žít podle ájurvédy?
Život v rytmu ájurvédy je sladěný s přírodními cykly a individuální konstitucí. To zahrnuje pravidelnou denní rutinu, vyváženou stravu odpovídající sezóně, doplněné o pravidelné cvičení, meditaci a dostatečný odpočinek.

2. Co je ájurvédská strava?
Ájurvédská strava je způsob stravování založený na převládající dóše a aktuální nerovnováze. Obecné principy ájurvédského stravování zahrnují známá čerstvé, sezónní potraviny, správnou kombinaci chutí a koření pro podporu trávení, a důraz na lehce stravitelná jídla připravovaná s vědomím a láskou.

3. Co má jíst váta?
Váta dóša by měla konzumovat teplá, výživná a uklidňující jídla. Doporučují se sladké, kyselé a slané chutě, teplé mléčné produkty, vařená zelenina, obilniny jako rýže a quinoa, a teplé nápoje. Obvykle se doplňuje doporučení výstrahou před suchými, studenými a příliš lehkými pokrmy.

4. Kdy jíst podle ájurvédy?
Ájurvéda doporučuje jíst největší jídlo v poledne, kdy je trávicí oheň (agni) nejsilnější. Snídaně by měla být lehká a výživná, večeře lehce stravitelná. Přičemž oba tyto pokrmy jsou doplňkem k hlavnímu jídlu. Je důležité jíst v klidu a s plnou pozorností.

5. Jak probíhá ájurvédská masáž?
Ájurvédská masáž, známá jako abhyanga, obvykle představuje celotělovou masáž teplým olejem nejčastěji sezamovým. Techniky provedení se mohou lišit. Obvykle však sledují totožný cíl, kterým je výživa tkání a celkové uvolnění těla a mysli.